Kunstneren

Hun maler følelser. Noen ganger er det egne, andre ganger er det dine. Når hun maler på oppdrag, er det dine følelser og tanker som males. Intuitivt. Gjerne på store lerret. Og du får ikke lov å kjøpe bestillingen før du er 100 % fornøyd.

Amalie Ree (f. 1974) har barndomsminnene fra Tingvoll på Nordmøre og ungdomstiden fra Sandefjord i Vestfold. Nå bor og trives hun i den idylliske lille kystbyen Brevik i Telemark. Her har hun atelier, verksted, eget galleri og bosted i en gammel bygård fra 1776 – som hun og kjæresten kjøpte på en motorsykkeltur i 2015.

“Det gikk lang tid før jeg turte. Å male på lerret var skummelt. Så i starten var det postkasser, dører, vegger og skilt det gikk i. Mer dekorering enn maling, egentlig. Men jeg hadde så respekt for de store mesterne, og drømmen om kunstutdannelse etter videregående ble det aldri noe av. Så jeg holdt meg til andre overflater enn lerret. Inntil jeg meldte meg på nok et kurs. Denne gangen et kurs i intuitiv maling. Da var det gjort.

Jeg malte hver ledige stund jeg hadde. Dag og natt. Til slutt tok jeg mot til meg og hang opp maleriene i egen butikk. Og så ringte jeg avisa. Journalisten kom, artikkelen kom på trykk, og maleriet som var avbildet, kunne jeg solgt flere ganger samme dagen. Dette var i 2004.

Jeg har fortsatt stor respekt for de store kunstnerne. Og jeg skulle gjerne hatt en “korrekt” kunstutdannelse, men jeg trenger det egentlig ikke. Skapertrangen vant. Og jeg lar meg fortsette å leke med egne og andres følelser. På lerretet og på alle andre spennende flater.”

Amalie Ree

Inspirasjon

 Amalie har et sterkt behov for å skape, og det gjenspeiles i alt hun gjør. Hvilket materiale eller verktøy som velges, kommer ofte an på hva hun har for hånden: Pensel, hammer, saks, stemjern, symaskin, strikkepinner – treverk, stein, blomster, stoff, garn, lerret. Lite er for gammelt, ødelagt eller for merkelig til at det ikke kan gjenskapes til noe nytt.

Lokasjon

Amalie Ree holder til i Trehuset. Trehuset er navnet på bygården midt i den lille gågata i Brevik. Her finner du galleri Amalie, strikkekonseptet Tømmerstrikk, og flere andre spennende prosjekter. Har du lyst til å se mer av livet i Trehuset, finner du mer informasjon, samt en spennende nettbutikk, på trehuset.no.

Tilbakeblikk

Amalie startet sin kunstkarriere med å tegne blomstene i veikanten som 6-åring. Og siden har hun tegnet, malt og dekorert på det meste hun har kommet over av postkasser, dører, vegger og skilt. Hun tok male-og tegneoppdrag allerede som tenåring, men aldri på lerret. Det var først i 2004 hun turte det. Og siden da har hun testet de fleste stilarter, hatt flere større oppdrag og eget atelier med fast salgsutstilling. Alt i tillegg til full jobb og familieliv.

I 2017 sa hun opp fast stilling og startet for seg selv. Med stort engasjement og en god porsjon pågangsmot har hun bygd opp Trehuset til å bli et innholdsrikt lite senter for kunst, design og håndverk i idylliske Brevik. Her har hun engasjert lokalmiljøet og satt i gang flere prosjekter i tillegg til å drifte en unik gavebutikk med egen garnavdeling. Så kom pandemien. Og det gikk greit en stund. Men så ble det stille. Det var da Amalie bestemte seg for å ta det store steget; å satse alt på pikedrømmen og bli kunstner på heltid.

I 2022 og 2023 har Amalie gjennomført billedkunstutdannelse på Nydalen kunstskole i Oslo, godt sponset av BIO-midler fra Vestfold og Telemark fylkeskommune. En spennende reise i eget kunstnerliv, sterkt motivert av et ønske om å engasjere, formidle og skape opplevelser gjennom egne ideer og kunstneriske uttrykk.