Kunstneren

Amalie Ree, f. 1974, har stor variasjon i det kunstneriske uttrykket, og hun elsker å eksperimentere med farger, form, materialer og stilarter. Ofte ispedd et samfunnskritisk skråblikk eller en klype humor.

Bilde av kunstneren Amalie Ree i prosess.

Hun maler følelser. Noen ganger er det hennes egne, andre ganger er det dine.

Når Amalie maler på oppdrag, er det dine følelser og tanker som har fokus. Intuitivt. Gjerne i store formater.

Og du får ikke lov å kjøpe bestillingen før du er 100 % fornøyd.

“Å male er inntrykk, følelser, opplevelser, idéer og tanker i ett. Det kan være mine – eller dine.”

Amalie Ree

Her på hjemmesiden finner du flere bildegallerier med uttrykk fra ulike prosesser, konsepter og verktøy som kunstneren Amalie Ree jobber med og i. Hun har også et flott studio midt i Sandefjord sentrum som er åpent flere dager i uken.

Om Amalie

Amalie Ree (f. 1974) har barndomsminnene fra Tingvoll på Nordmøre og ungdomstiden fra Sandefjord i Vestfold. Nå bor og trives hun i den idylliske lille kystbyen Brevik i Telemark – i en gammel bygård fra 1767 som hun og kjæresten, Erik Haug, kjøpte på en motorsykkeltur i 2015.

Det gikk lang tid før jeg turte. Å male på lerret var skummelt. Så i starten var det postkasser, dører, vegger og skilt det gikk i. Mer dekorering enn kunst, egentlig. Men jeg hadde så respekt for de store mesterne, og drømmen om kunstutdannelse etter videregående ble det aldri noe av. Så jeg holdt meg til andre overflater enn lerret. Inntil jeg meldte meg på nok et kurs. Denne gangen i intuitiv maling. Da var det gjort. Jeg malte hver ledige stund jeg hadde. Dag og natt. Til slutt tok jeg mot til meg og hang opp maleriene i egen butikk. Og så ringte jeg avisa.

Journalisten kom, artikkelen kom på trykk, og maleriet som var avbildet, kunne jeg solgt flere ganger samme dag. Dette var i 2004.

Jeg har fortsatt stor respekt for de store kunstnerne, og jeg skulle gjerne hatt en “korrekt” kunstutdannelse, men jeg trenger det egentlig ikke. Skapertrangen vant. Og jeg fortsetter å leke med egne og andres følelser – på lerret og på andre spennende flater.

Amalie Ree

Inspirasjon

Amalie finner inspirasjon i det meste. Det kan være et solstreif, en gammel planke, en nyhetssak, et blikk, et møte, en setning, en sang. Det handler som oftest om en følelse som trigges, og et behov for å formidle den følelsen.

Gjenbruksjenta

Siden Amalie har et sterkt behov for å skape, gjenspeiles det i alt hun gjør. Hvilke verktøy og hvilket materiale som velges, kommer ofte an på hva hun har for hånden: Pensel, hammer, saks, stemjern, symaskin, strikkepinner – treverk, stein, blomster, stoff, garn, lerret, papp og papir. Lite er for gammelt, ødelagt eller for merkelig til at det ikke kan gjenskapes til noe nytt. Hun ser nytte i det meste, og hun har alltid vært slik. Amalie var 4 år da hun reddet sitt første trau fra å bli brent på et bål, hun samler på det meste, kaster lite og elsker å lage skatter av gjenbrukte materialer og annet “skrot”.

Tilbakeblikk

Amalie startet sin kunstkarriere med å tegne blomstene i veikanten som 6-åring. Og siden har hun tegnet, malt og dekorert på det meste hun har kommet over av postkasser, dører, vegger og skilt. Hun tok male-og tegneoppdrag allerede som tenåring, men aldri på lerret. Det var først i 2004 hun turte det. Og siden da har hun testet de fleste stilarter, hatt flere større oppdrag og eget atelier med fast salgsutstilling. Alt i tillegg til full jobb og familieliv.

I 2017 sa hun opp fast stilling og startet for seg selv. Med stort engasjement og en god porsjon pågangsmot bygde hun opp Trehuset til å bli et innholdsrikt lite senter for kunst, design og håndverk i lille Brevik. Her har hun engasjert lokalmiljøet og satt i gang flere prosjekter i tillegg til å drifte en unik gavebutikk med egen garnavdeling. Så kom pandemien. Og det gikk greit en stund. Men så ble det stille. Det var da Amalie bestemte seg for å ta det største steget; å satse alt på pikedrømmen og bli kunstner på heltid.

I 2022 og 2023 tok Amalie billedkunstutdannelse på Nydalen kunstskole i Oslo, godt sponset av BIO-midler fra Vestfold og Telemark fylkeskommune. En spennende reise i eget kunstnerliv, sterkt motivert av et ønske om å engasjere, formidle og skape opplevelser gjennom egne ideer og kunstneriske uttrykk.

Lokasjon Trehuset

Kunstneren Amalie Ree holder delvis til i Trehuset og delvis i eget studio i Sandefjord sentrum. Trehuset er navnet på den gamle bygården hun bor i, midt i den lille gågata i Brevik. Her er det mye potensiale, stor takhøyde, et godt utrustet verksted, og nok plass til parets mange kreative prosjekter. Har du lyst til å se mer av livet i Trehuset, finner du mer informasjon og en spennende nettbutikk på trehuset.no.

Eget studio i Sandefjord

Bilde fra studio Amalie Ree på Aagaards plass i Sandefjord.

I desember 2023 åpnet kunstneren Amalie Ree sitt eget studio på Aagaards plass i Sandefjord. Og med store vindusflater ut mot bygatene, kan hun nå engasjere, formidle og skape liv og opplevelser for både små og store. De store vinduene med gallerivegg ut mot gata, gjør at du kan gå forbi og la deg inspirere av kunstuttrykkene døgnet rundt. Du kan også komme innom og se kunstneren i arbeid, ta et kurs, teste en idé, kjøpe en gave til deg selv eller andre, eller bare si hei. I studioet er det faste atelier-dager med åpen dør fra onsdag til lørdag hele året.